Cursus

Voor veel talen bestaat de mogelijkheid deze te leren op bekende manieren: op school, via een cursus of via Duolingo bijvoorbeeld. Het Nedersaksisch wordt niet zoals andere schooltalen onderwezen. Dat betekent echter niet dat je het niet kunt leren. Dat geldt voor zowel mensen die al een achtergrond hebben met de streektaal als mensen die dat niet hebben. 

Organisaties achter de verschillende varianten van het Nedersaksisch helpen je graag wegwijs te worden in het Nedersaksisch. Zo bieden sommige streektaalorganisaties cursussen aan, maar ook lezingen en zelfs online leermaterialen behoren tot de mogelijkheden. 

Dat het Nedersaksisch niet als regulier schoolvak gegeven wordt, betekent echter niet dat het niet onderwezen mag worden. Er mag heel veel en de mogelijkheden zijn talrijk. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden voor Nedersaksisch onderwijs op school, kijk dan op onze onderwijspagina.

Cursussen 

De verschillende streektaalorganisaties hebben vaak een cursusaanbod. Zo worden in Groningen cursussen op het gebied van bijvoorbeeld schrijven, spreken maar ook op introductieniveau aangeboden door het CGTC (link: https://cgtc.nl/category/cursussesnieuw/).  

In de Stellingwerven pakken ze het anders aan: daar bieden ze een gratis cursus aan die je in je eigen tijd en op je eigen tempo kunt volgen. Via Instagram! Download het werkboek (https://stellingwarfs.nl/wp-content/uploads/2022/06/Warkboek-Stellingwarfs-op-et-Internet.pdf) en kijk dan de video’s met instructies op de Instagram van de Stellingwerven (Stellingwarver Schrieversronte (@stellingwarverschrieversronte) • Instagram-foto’s en -video’s) 

In Drenthe biedt het Huus van de Taol verschillende soorten cursussen aan. Zo kan je in de Broes-, Moi-, Drenthe- en Dieper Deur Drenthecursussen op verschillende niveaus leren over de taal, cultuur en achtergronden van het Drents en Drenthe. Maar als je wilt leren schrijven in het Drents, kan je ook een spellingscursus volgen. 

In Overijssel wordt vanuit het ROC van Twente een cursus Twents aangeboden (https://www.rocvantwente.nl/voor-volwassenen/vrije-tijd/twents.html). Daarnaast is de Overijsselacademie bezig met het maken van een online cursus Nedersaksisch. De cursus wordt in 2024 beschikbaar. Lees er hier meer over (https://www.ijsselacademie.nl/leer-nedersaksisch-met-een-online-cursus/).  

Door het Erfgoedcentrum Achterhoeks en Liemers (ECAL) is een cursus Achterhoeks opgezet, waarin je leert over de taal, geschiedenis van de taal en cultuur van de Achterhoek. De cursus bestaat uit zes lessen. Lees er meer over op de website van het ECAL (https://www.ecal.nu/taal-and-cultuur/onderwies-en-educatie/cursus-achterhoeks/).  

Boeken lezen 

Wellicht een cliché, maar wel waar: van het lezen van boeken kan je je taalvaardigheid ook een flinke boost geven! Elk jaar komen er weer nieuwe boeken in de verschillende Nedersaksische varianten bij. Hou voor informatie over leuke, nieuwe boeken vooral de websites van de streektaalorganisaties in de gaten. Ook vind je op deze websites meer informatie over bijvoorbeeld spelling en woordenboeken.