Cursus

Voor veel talen bestaat de mogelijkheid deze te leren op bekende manieren: op school, via een cursus of via Duolingo bijvoorbeeld. Het Nedersaksisch wordt niet zoals andere schooltalen onderwezen. Dat betekent echter niet dat je het niet kunt leren. Dat geldt voor zowel mensen die al een achtergrond hebben met de streektaal als mensen die dat niet hebben. 

Organisaties achter de verschillende varianten van het Nedersaksisch helpen je graag wegwijs te worden in het Nedersaksisch. Zo bieden sommige streektaalorganisaties cursussen aan, maar ook lezingen en zelfs online leermaterialen behoren tot de mogelijkheden. 

Dat het Nedersaksisch niet als regulier schoolvak gegeven wordt, betekent echter niet dat het niet onderwezen mag worden. Er mag heel veel en de mogelijkheden zijn talrijk. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden voor Nedersaksisch onderwijs op school, kijk dan op onze onderwijspagina.

Cursussen 

De verschillende streektaalorganisaties hebben vaak een cursusaanbod. Kijk bij onderstaande tegels voor een beschrijving van de desbetreffende cursussen. 

 

Gronings

In Groningen worden cursussen op het gebied van bijvoorbeeld schrijven, spreken maar ook op introductieniveau aangeboden door het CGTC

Stellingwerfs

In de Stellingwerven bieden ze een gratis cursus aan die je in je eigen tijd en tempo kunt volgen. Download het werkboek en kijk de video's met instructies op de Instagram van de Stellingwerven.

Drents

Het Huus van de Taol biedt verschillende soorten cursussen aan. Zo kan je o.a. de Broes-, Moi-, Drenthe- en Dieper Deur Drenthecursussen volgen. Zelfs een spellignscursus behoort tot de mogelijkheden.

Twents

In Overijssel wordt vanuit het ROC van Twente een cursus Twents aangeboden. Daarnaast is de Overijsselacademie bezig met het maken van een online cursus Nedersaksisch. De cursus wordt in 2024 beschikbaar.

Achterhoeks

Door het Erfgoedcentrum Achterhoeks en Liemers (ECAL) is een cursus Achterhoeks opgezet, waarin je leert over de taal, geschiedenis van de taal en cultuur van de Achterhoek. De cursus bestaat uit zes lessen. Lees er meer over op de website van het ECAL.

Boeken lezen 

Wellicht een cliché, maar wel waar: van het lezen van boeken kan je je taalvaardigheid ook een flinke boost geven! Elk jaar komen er weer nieuwe boeken in de verschillende Nedersaksische varianten bij. Hou voor informatie over leuke, nieuwe boeken vooral de websites van de streektaalorganisaties in de gaten. Ook vind je op deze websites meer informatie over bijvoorbeeld spelling en woordenboeken.  

Meld je aan voor de LTNS nieuwsbrief door de onderstaande gegevens in te vullen.

* vereist