Projecten

Nedersaksische Projecten

Er zijn verschillende projecten met betrekking tot het Nedersaksisch. In het onderstaande overzicht vind je enkele interessante projecten.

Wiesneus.nl (Drents)

Op deze website staan liedjes, verhalen, gedichten en spelletjes in het Drents. Alles is ook te beluisteren: zo kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het Drents. Daarnaast heeft Wiesneus een tijdschrift voor basisscholen in het Nedersaksisch gebied.

Van Old Noar Jong (Gronings)

Met de Van Old noar Jong app kun je erachter komen hoe goed je het Gronings beheerst. Met verschillende spelletjes kun je testen hoe goed je kunt lezen, schrijven, luisteren of spreken in het Gronings.

Digitaol.nl (Drents)

Digitaol is een online leeromgeving voor de middenbouw van de basisschool die de Nedersaksische taal en vakinhoud met elkaar verbindt. Op dit moment biedt Digitaol de thema’s graan en voeding (in ontwikkeling) aan. Dit betekent dat de leerlingen volgens de kerndoelen informatie over deze onderwerpen leren, terwijl ze zonder tijdsverlies en met een bewezen methode tegelijkertijd Drents leren.

Nedersaksisch.com

Om te behouden, te stimuleren en uit te dragen. Daar zet Platform Nedersaksisch zich voor in. Als aanjager, inspirator en verbinder, op maatschappelijk en economisch vlak, binnen kunst en cultuur, onderwijs, de samenleving en het openbaar bestuur. Hier zijn al tal van voorbeelden van. Denk aan een kinderboek waarin de dieren tokken en tjilpen in het Drents, een gedichtenwedstrijd in het Nedersaksisch, een spotifylijst met Nedersaksische streektaalliedjes, de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book, een raadsvergadering die in het Stellingswerfs wordt gehouden en nog veel meer.

Wiesneus.nl

Op deze website staan liedjes, verhalen, gedichten en spelletjes in het Drents. Alles is ook te beluisteren: zo kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het Drents.

Van Old Noar Jong

Met de Van Old noar Jong app kun je erachter komen hoe goed je het Gronings beheerst. Met verschillende spelletjes kun je testen hoe goed je kunt lezen, schrijven, luisteren of spreken in het Gronings.

Drents

Het Huus van de Taol biedt verschillende soorten cursussen aan. Zo kan je o.a. de Broes-, Moi-, Drenthe- en Dieper Deur Drenthecursussen volgen. Zelfs een spellignscursus behoort tot de mogelijkheden.

Meld je aan voor de LTNS nieuwsbrief door de onderstaande gegevens in te vullen.

* vereist