Liefste Drentse woord van 2023 gekozen

Dit jaar is ‘wichie’ uitgeroepen tot het Liefste Drentse Woord. Het Drentse woord voor een meisje, dat in sommige delen van de provincie ook bekend staat als maagie of maegie, versloeg andere woorden zoals smokkie en tutebekkie.

De bekendmaking van de winnaar vond plaats op Radio Drenthe, waar Streektaalfunctionaris Arja Olthof aangaf dat het een zeer spannende race was. “Het verschil tussen de eerste, tweede en derde plaats was niet heel groot,” merkte Olthof op.

De jaarlijkse verkiezing van het mooiste Drentse woord wordt georganiseerd door de Streektaalorganisatie Huus van de Taol. Dit jaar paste de organisatie de verkiezing aan en zocht samen met RTV Drenthe naar “een woord dat lief klinkt” of “een koosnaam voor een partner, kind, goede vrienden of (huis-)dieren.”

In eerste instantie konden mensen hun eigen woord insturen, en de vijf meest ingezonden woorden waren smokkie (zoen, kusje), poppie (baby), prugeltie (klein, ondeugend kind), tutebekkie (schatje) en wichie. Na een spannende stemweek bleek dat wichie de meeste stemmen had ontvangen.

Opvallend is dat het woord wichie vaak werd ingestuurd, soms in combinatie met de woorden lief of nuver. Het woord voor meisje verschilt echter per regio in Drenthe. In het zuidwesten wordt maagie gebruikt, en in het westen ondergaat het een klankverandering naar maegie. Hiermee laat het woord de variatie binnen de streektaal zien, zowel qua klank als woordenschat.

Interessant is dat veel inzenders van het woord niet in Drenthe zelf wonen. Veel Drenten buiten de provincie gebruiken nog steeds deze liefkozende term of herinneren zich het woord van hun ouders of grootouders. Zelfs niet-Drenten met een Drentse partner hebben het woord ingezonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de LTNS nieuwsbrief door de onderstaande gegevens in te vullen.

* vereist